Hotell- och restaurangbranschen är idag en av världens mest dynamiska och snabbast växande industrier. Resor och turism utgör inte bara en viktig del av vår fritid – det är en global motor för tillväxt, sysselsättning och innovation.
Enligt World Travel & Tourism Council (WTTC) beräknas branschen bidra med över 11 miljarder dollar till världsekonomin under 2024, och fram till 2034 väntas siffran stiga till 16 miljarder. Då kommer sektorn att sysselsätta nära 450 miljoner människor, motsvarande över 12 % av hela världens arbetskraft.
Det betyder att hotell- och restaurangbranschen inte bara erbjuder jobb – den är en av de största arbetsgivarna på planeten. Men här finns också en paradox: samtidigt som nya jobb tillkommer i rekordtakt gapar många tjänster tomma. Flygbolag, hotell, restauranger och researrangörer kämpar med personalbrist. I Europa beräknas var nionde ledig tjänst inom hotell- och restaurangnäringen förbli obesatt.

Varför råder det sådan brist på arbetskraft?
Det finns flera förklaringar. Pandemin slog hårt mot branschen och tvingade miljontals att lämna sina jobb – många valde att inte återvända. Dessutom upplever arbetsgivare en kompetensbrist: det saknas helt enkelt tillräckligt många personer med rätt utbildning och färdigheter. Långa arbetspass och ibland krävande arbetsvillkor gör att yrkena kan upplevas som tuffa, samtidigt som efterfrågan på kvalificerade kockar, hotellchefer och servicepersonal bara växer.
I Sverige har situationen blivit särskilt tydlig. Enligt branschorganisationen Visita behöver hotell- och restaurangsektorn rekrytera närmare 137 000 personer de kommande tre åren. Behovet gäller allt från servitörer och restaurangbiträden till kockar och konditorer. Det innebär att unga som utbildar sig för en karriär inom branschen har framtiden för sina fötter
Ett internationellt problem – och en internationell möjlighet
Problemet är inte unikt för Sverige. En rapport från HOTREC, den europeiska branschorganisationen, visar att 10–20 % av arbetskraften i hotell- och restaurangsektorn i EU försvann efter pandemin. Länder som Italien, Frankrike och Österrike rapporterar hundratusentals vakanser. I Storbritannien är situationen extra svår; där är var tionde kocktjänst obesatt. Brexit, pandemin och tuffa arbetsvillkor har lett till att restauranger och hotell kämpar med att fylla sina kök och matsalar.
Men just här uppstår också en stor möjlighet: för den som har rätt utbildning och vilja finns enorma möjligheter till arbete, karriärutveckling och internationell rörlighet.
Kockar och kulinariska experter – bland de mest eftertraktade yrkena
Inom den kulinariska sektorn är bristen på kvalificerade kockar särskilt stor. En brittisk studie från People 1st visade redan för några år sedan att nästan en fjärdedel av alla lediga jobb inom hotell- och restaurangbranschen gällde kockar. Idag har behovet bara ökat.
Samtidigt är matlagning och konditorhantverk inte längre enbart ett hantverk – det är en kombination av tradition, innovation och konstnärligt uttryck. Utbildningar inom gastronomi och kulinarisk konst ger studenterna möjligheten att utveckla sina talanger och bygga en karriär som kan ta dem över hela världen, från lyxhotell i Paris och Milano till exklusiva resorter i Dubai eller Karibien.
En attraktiv bransch för unga
Hotell- och restaurangbranschen är också en inkörsport för unga människor. Nästan 20 % av de anställda i Europa är under 25 år, vilket är mer än dubbelt så högt som genomsnittet för andra sektorer. Branschen erbjuder en unik chans att snabbt få arbetslivserfarenhet, möta människor från hela världen och skapa sig en karriärväg som kan bli både spännande och stabil.
För många föräldrar som funderar på sina barns framtid är det viktigt att veta att branschen inte bara innebär hårt arbete, utan också internationella karriärmöjligheter, snabba avancemang och en ständig efterfrågan på utbildad personal. En väl genomförd utbildning kan göra skillnaden mellan ett jobb som ”bara blir ett extraknäck” och en långsiktig, framgångsrik karriär.
Utbildning – nyckeln till framgång
För att möta den akuta bristen på arbetskraft krävs en satsning på utbildning. Flera rapporter från EU-kommissionen och europeiska branschorganisationer understryker behovet av fler yrkesskolor, lärlingsprogram och högre utbildningar inom hotell- och kulinarisk konst.
För studenter innebär detta att en investering i en kvalificerad utbildning är en investering i en framtid med nästan obegränsade möjligheter. En examen från en välrenommerad internationell skola kan öppna dörrar till toppositioner inom hotell, restaurang, event och turism – i Europa såväl som globalt.
Slutsats: bristen är din chans
Hotell- och restaurangbranschen står just nu vid ett vägskäl. Å ena sidan växer sektorn i en takt världen aldrig tidigare skådat. Å andra sidan står restauranger, hotell och reseföretag med tusentals obesatta tjänster. Det är en utmaning för företagen – men en möjlighet för dig som väljer att satsa på rätt utbildning.
För studenter med ambition, kreativitet och arbetsvilja är branschen ett av de mest spännande områdena att gå in i idag. Och för föräldrar som funderar på sina barns framtid är budskapet tydligt: en utbildning inom hotell- och kulinarisk konst är inte bara en biljett till ett yrke – det är en nyckel till en global karriär, stark efterfrågan och en säker plats på arbetsmarknaden under många år framöver.
Källor
World Travel & Tourism Council: Travel & Tourism set to Break All Records in 2024
BCD Meetings & Events: The Current State of the Hospitality Industry
National Restaurant Association: 2024 State of the Restaurant Industry Report
HOTREC: Labour shortages in the hospitality sector
People 1st: The Chef Shortage – A Solvable Crisis
Tribe Recruitment: The Chef Shortage in the UK
Visita: Nästan 140 000 personer saknas i besöksnäringen kommande tre år
World Tourism Forum: Global Tourism Industry to Create 449 Million Jobs by 2034 – WTTC Report